Yritys, taita syöksykierre
Konkurssin uhatessa apua ja keinoja on yritykselle saatavilla.
Mikä neuvoksi, kun kysyntä laskee, yrityksen tulos menee miinukselle ja konkurssi kolkuttaa ovella? Yrittäjille on tarjolla apua talouden hallintaan, liiketoiminnan kehittämiseen sekä jaksamiseen. Vaikeasta tilanteesta on mahdollista nousta. Osaavan asiantuntijan tuella yrityksestä voi saada kannattavan ja jopa uusia liiketoimintamahdollisuuksia voi avautua, kuten kävi mikkeliläiselle Harri Haavikko Oy:lle.
Päätös hakea apua kannattaa
Teollisuuden rakennusprojekteja päätoimialanaan tehnyt Harri Haavikko Oy oli maaliskuussa 2021 tiukan paikan edessä. Tilin luottoraja oli tapissa, laskuja reilusti maksamatta ja palkkapäiväkin tulossa. Tilanne oli kehittynyt yrityksen nopean kasvun ja yhtäaikaisen tuotekehityksen pikkuhiljaa maanrakennusalan vaisun kysynnän seurauksena.
– Meillä oli konkurssin uhka jo olemassa. Tilanne olisi voinut eskaloitua todella pahaksi parin kuukauden kuluessa. Työt olivat siirtyneet kauemmaksi Etelä-Savosta, mistä koitui lisäkustannuksia sekä paineita henkilöstölle, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Harri Haavikko.
Tilanteeseen oli löydettävä apu nopeasti. Ratkaisevaa oli yhteydenotto yrityskonsultti Heikki Sjöblomiin TosiMuutos Oy:stä, joka oli ollut Haavikkoon yhteydessä aiemmin.
Muutos tehdään koko yrityksen voimin
Harri Haavikko Oy:n kaikki työntekijät haastateltiin Heikin toimesta, jonka jälkeen yrityksen johdon kanssa tehtiin prosessikuvaukset ja johdon sekä toimihenkilöiden toimenkuvat sekä tavoitteet. Nämä käytiin läpi myös yhdessä koko henkilöstön kanssa, ja näin saatiin sitoutettua henkilöstö uudelleen määritettyyn toimintaan ja tavoitteisiin.
– Tärkeää on, että yrittäjä ja koko porukka saadaan mukaan muutokseen. Henkilöstön asenne on ratkaiseva tilanteen muuttamiseksi, myös yrittäjän on oltava avoin muutokselle, toteaa Heikki Sjöblom, TosiMuutos Oy:stä.
Puolen vuoden päästä tervehdyttämistoimien aloittamisesta yrityksen tilanne oli jo huomattavasti parempi. Kun isommista saatavista päästiin sopuun ja saatiin aikaan selkeät säästöt, resursseja voitiin irrottaa CRoom-laitetilojen tuotantoon ja tuotekehitykseenkehittämiseen. CRoom-tuotteeseen löydettiin sopiva patentoitu menetelmä ja Croom-tuotteelle määritettiin selkeät painopisteet ja tavoitteet – ennen kaikkea uskottiin kehitettyyn tuotteeseen ja nojattiin sen varaan. Tämä muutos käänsi yrityksen kohti uutta nousua.
Ongelmiin kannattaa reagoida ajoissa
Haavikko suosittelee ongelmien keskellä painivia yrityksiä tekemään ratkaisevia liikkeitä riittävän varhaisessa vaiheessa. Tilanteen tasalla on pysyteltävä jatkossakin ja sopeuduttava muutoksiin.
– Kannattaa olla raa’an rehellinen ja selvittää luvut ja toiminnot, uusia sopimukset ja myyntihinnoittelu sekä miettiä ratkaisut yhdessä asiantuntijan kanssa. Tiukka kuluseuranta ja tavoitteiden asettaminen kaikelle numeroina on tärkeää. Pienilläkin säästöillä ja muutoksilla voi olla iso merkitys, sanoo Haavikko.
Sjöblom korostaa lisäksi yrityksen kannattavuuden merkitystä yrittäjän hyvinvoinnille.
– Yrityksen kannattavuus on yrittäjän hyvinvointia ja toisaalta yritys voi hyvin, kun yrittäjä on kunnossa. Siinä auttavat muun muassa säännöllinen liikunta ja itsestä huolehtiminen, toteaa Sjöblom.
Yrittäjä, täältä saat apua talousvaikeuksissa ja jaksamiseen:
Yrittäjien talousapu (https://www.ely-keskus.fi/web/yrittajan-talousapu/etusivu)
suomeksi ma–pe klo 9–16.15 numerossa 0295 024 880 (pvm/mpm)
Mikkelin kriisikeskus (https://www.mielenterveysseurat.fi/mikkeli/)
Savonlinnan kriisikeskus (https://www.mielenterveysseurat.fi/savonlinna/kriisikeskus/)
Lisää apuja selviytymiseen:
https://www.yrittajat.fi/uutiset/uusi-opas-talousvaikeuksien-yllattamalle-yrittajalle-apua-kannattaa-pyytaa-heti-kun-ensimmaiset-vaaran-merkit-nakyvissa/